Siirry suoraan sisältöön.

Mustikkaan? -sovellus kertoo missä ja milloin mustikat kypsyvät

Hero Image

27.06.2018 12.00 EEST (UTC +3)

Lehdistötiedote
Vapaa julkaistavaksi

Lämmin alkukesä kypsyttää mustikat eteläisessä Suomessa lähipäivinä. Tämänvuotista mustikkaa voidaan poimia piirakan tarpeiksi ennusteemme mukaan esimerkiksi Lohjalla, Kiskossa ja Taipalsaarella jo muutaman päivän sisään. Paikallisesti marjat sinistyvät aivan rannikolla hieman myöhemmin kuin sisämaassa, joten esimerkiksi Helsingissä mustikoita saadaan odotella vielä parin viikon verran. Myös suurimmassa osassa eteläistä ja Keski-Suomea mustikka kypsyy parin viikon kuluessa.

 


"Sovelluksemme perustuu kasvien vuosirytmimalliin, jota voi käyttää kuvaamaan monenlaisia vuoden kiertoon liittyviä ilmiöitä. Vuosirytmi rinnastuu myös tiiviisti ilmastonmuutoksen tutkimukseen"
, kertoo Innofactorin analyytikko Tapio Linkosalo. "Pidemmistä aikasarjoista havaitaan jo tapahtunut ilmaston lämpeneminen. Mallien ja sovellusten avulla voidaan ennustaa, miten kasvien vuosirytmi muuttuu jatkossa, ja niiden avulla voidaan varautua tulevaisuuteen."

Poikkeuksellisen lämmin alkukesä heijastuu suoraan mustikan kypsymiseen, joka tänä vuonna on lähes puolitoista viikkoa etuajassa kymmenen vuoden keskiarvoon nähden. Juhannuksen aikaan äkisti viilentynyt sää kuitenkin hidasti hieman vauhtia koko maassa.

 

Tietoa sovelluksesta ja laskentamallista

Mustikan kypsymisennuste perustuu lämpösummaan, joka lasketaan Ilmatieteen laitoksen avoimen datan lämpötila-aineiston pohjalta. Malli on kehitetty Luonnontieteellisen Keskusmuseon (LUOMUS) havaintoaineistoa käyttäen. Sovellus kehitettiin keväällä 2018 Innofactorin Hackathon-tapahtumassa syntyneen demon pohjalta.

Mustikkaan? -sovelluksen laskennan taustalla on prediktiivistä analytiikkaa hyödyntävä malli, jolla voidaan kuvata monenlaisia luonnon kehitysprosesseja. Periaatteessa samaa mallia on käytetty mm. siitepölyennusteiden takana olevissa puiden kukintaa ennustavissa malleissa. Mallilla voisi kuvata myös monien viljelykasvien (puutarhakasvit, viljat, heinä jne.) kehittymistä ja soveltaa tuloksia näiden hoitotoimien ajoittamisessa. Ennustavasta mallista on siten hyötyä myös ammattiviljelijöille.

Tarkista oman paikkakuntasi tai mökkikuntasi mustikkatilanne täältä ja kerro kuinka oikeaan osuimme: mustikkaan.fi!

Lisätietoa sovelluksen kehitysprosessista blogissamme Kerro, kerro hackathon, koska mustikka-aika on?

Lisätietoja:

Tapio Linkosalo
Analyytikko, Innofactor
tapio.linkosalo@innofactor.com
+358 40 517 0571

Susanna Neiglick
Tiiminvetäjä, Insights & Optimization, Innofactor
susanna.neiglick@innofactor.com
+358 50 350 8119


Innofactor
on johtava digitalisaation ja pilviratkaisujen toteuttaja Pohjoismaissa. Innofactorilla on Pohjoismaiden laajin Microsoft-ekosysteemin ratkaisutarjonta ja johtava osaaminen. Innofactorilla työskentelee yli 600 innostunutta ja motivoitunutta huippuasiantuntijaa Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa. Innofactorin asiakkaina on yli 1 500 yritystä, julkishallinnon ja kolmannen sektorin organisaatiota. Vuosina 2013–2017 Innofactorin liikevaihdon vuotuinen kasvu on ollut keskimäärin yli 20 %. Innofactor Oyj:n osake on noteerattu NASDAQ Helsinki Oy:n päälistalla toimialalla teknologia. www.innofactor.fi