Siirry suoraan sisältöön.

Kliffa 2018 -partioleirin hiilijalanjälkeä mitattiin IoT-järjestelmän avulla

Hero Image

17.08.2018 10.30 EEST (UTC +3)

Lehdistötiedote
Vapaa julkaistavaksi

Pääkaupunkiseudun partiolaisten heinäkuisella Kliffa 2018 -piirileirillä riitti vipinää. Viikon kestäneelle leirille osallistui yli 5 500 partiolaista. Tapahtuma-alueena toimi eteläisen Suomen ehdoton ykköspartioalue, Evo. Perinteisen suomalaisen sekametsän keskelle kohosi vapaaehtoisvoimin täydellä infralla rakennettu pieni kylä, jonka suojissa kaikki osallistujat pääsivät viettämään aikaa yhdessä omien vanhojen partiokavereidensa kanssa, tapaamaan tuttuja pidemmän matkan takaa ja tutustumaan uusiin tuttavuuksiin.

Reaaliaikaisella kulutusdatalla aitoja tuloksia toiminnan kehittämiseen

Tänä vuonna Kliffan hiilijalanjälkeä mitattiin aidosti ensimmäistä kertaa IoT-järjestelmän avulla. Leirillä seurattiin päivittäin muun muassa saunojen lämpötiloja ja kosteusastetta, kylmäkonttien lämpötilaa, vedenkulutusta, bajamajojen täyttöastetta sekä leirialueella liikkuvien kulkuneuvojen kilometrimäärää. Mittauksessa käytetyt sensorit ja verkko rakennettiin pääkaupunkiseudun partiolaisten toimesta ja datan keruun Microsoftin Azure -pilvipalveluun sekä Microsoft Power BI -raporttien luomisen toteutti Innofactor.

"Meillä on ollut aina haasteita mitata veden, sähkön ja internetin kulutusta leirialueella. Innofactor auttoi meitä keräämään dataa erilaisista mittareista ympäri leirialuetta", kertoo leirin infrapalvelujohtaja Lauri Hållfast.

"Seurasimme erilaisista raportointinäkymistä muun muassa saunojen lämpötiloja, vedenkulutusta ja käymälöiden täyttöasteita. Näimme, jos joku käymälä oli täyttymässä ja tiesimme, tarvitseeko korjaavia toimenpiteitä tehdä", kertoo Kliffan palvelukeskusoperaattorina työskennellyt Jouni Riuttanen.

Leirin aikana kerätty data on pidemmällä aikavälillä todella arvokasta, kun sitä päästään analysoimaan. Visuaaliset raportit ovat helppolukuisia ja saadun datan perusteella toimintaa voidaan kehittää tulevaisuudessa entistä ympäristöystävällisemmäksi. Kerättyyn dataan päästiin porautumaan päivä- ja aluetasolla, esimerkiksi bajamajojen täyttöastetta seurattiin käymäläkohtaisesti koko leirin ajan.


Loppuraportista nähtiin tarkkoja lukemia muun muassa saunojen kosteusasteista ja keskilämpötiloista, joiden perusteella saunojen sijoittelun voitiin todeta onnistuneen tänä vuonna hyvin. Leirialueella käytettyjen kulkuneuvojen kilometrimäärät osoittivat puolestaan suurimman osan kertyneen leirin purkupäivänä. Loppuraportin yllättävin lukema oli vedenkulutuksessa – vettä kului leirin aikana miljoona litraa.

 

Partiolaisilla on pokkaa pelastaa maailma

Partion perusperiaatteisiin kuuluu luonnossa selviytymisen opettelu ja luonnon kunnioittaminen. Partioihanteissakin mainitaan luonnon rakastaminen ja ympäristön suojeleminen.

"Partiolaisilla on pokkaa pelastaa maailma. Siihen liittyen on todella tärkeää tietää, minkälainen hiilijalanjälki meiltä leirialueelle jäi. Sudenpentumme ja Seikkailijamme pääsevät realisoimaan sen, minkälainen tapahtuma Kliffa kulutuksen ja ympäristön kannalta on", Hållfast kiteyttää.

"Oli hienoa päästä auttamaan partiolaisia tärkeän asian mittaamisessa. Tässä tapauksessa sensorit ja verkko tuli heiltä ja me autoimme datan keräämisessä ja tuottamisessa helppolukuiseen visuaaliseen muotoon. Jos ei ole "tee se itse" partiolaishenkinen, meiltä saa toki myös koko IoT-paketin aina laitehankinnoista ja integraatioista loppuraportteihin saakka avaimet käteen -periaatteella", naurahtaa Innofactorin Business Architect Jasu Jaranka.

Lisää tietoa mittauksesta ja tuloksista

Jasu Jaranka, Business Architect, Innofactor Oyj
jasu.jaranka@innofactor.com, +358 50 452 5629

 

Lue myös asiakastarinamme ja katso video Kliffan IoT-ratkaisusta