Millä Pohjoismaalla on masentavimmat joululaulut?

Tekoälystä apua yksinkertaistenkin ongelmien ratkaisuun.

Hero Image

16.12.2020 09.25 CEST/EET (UTC +2)

Lehdistötiedote
Vapaa julkaistavaksi

 

Selvitimme tekoälyn avulla, mitkä ovat Pohjoismaiden hilpeimmät ja synkimmät joululaulut. Norjalaiset laulut olivat selkeästi synkimpiä, kun taas suomalaiset laulut olivat kaikista hilpeimpiä.

 

Tekoäly yhdistetään usein monimutkaisiin pulmiin, joita ihmisen on vaikea tai mahdoton ratkaista. Sen avulla voidaan tutkia esimerkiksi lääkeaineiden vaikutusta elimistössä selvittämällä mutkikkaiden molekyylien kolmiulotteisen rakenteen muodostumista, ja siten korvata vuosien kokeellinen laboratoriotyö mallittamisen keinoin. Tekoälyä voidaan kuitenkin hyödyntää myös paljon tavallisempien ja yksinkertaisempien ongelmien ratkaisuun. Innofactorin analyytikko Tapio Linkosalo selvitti tunneanalyysin avulla Pohjoismaiden (Suomen, Ruotsin, Norjan ja Tanskan) synkimmät ja hilpeimmät joululaulut.

Hienosta nimestään huolimatta suurin osa tekoälysovelluksista on loppujen lopuksi aivan tavallista tilastollista mallintamista. Tekoälysovellukset ovat pitkälle automatisoituja ja soveltuvat siten suurienkin aineistojen käsittelyyn. Ne kykenevät poimimaan aineistoista sellaisia hienopiirteisiä riippuvuuksia, joita ihminen ei helposti havaitse. Masentavimman joululaulun analysoinnissa kyse on tekstin tunneanalyysistä, mikä on tekoälysovellukselle helppo tehtävä. Lähtökohdat ongelmanratkaisulle olivat hyvät”, Linkosalo toteaa.

Malli perustuu ajatukselle, että jokaiselle laulun sanalle haetaan sen tunnetila (positiivinen tai negatiivinen), ja laulun tunnetila on yksinkertaisesti sen sanojen tunnetilojen keskiarvo. Laskentaa varten tarvittavana sanojen luokitteluna toimivat IMDb:n elokuva-arvostelut ja joukko twiittejä, jotka oli valmiiksi määritelty positiiviseksi ja negatiiviseksi.

Yhden yksittäisen sanan arvio voi olla odottamaton. Saattaahan olla esimerkiksi niin, että joku goottikauhun ystävä on arvioinut elokuvan ”ihanan synkäksi”, ja siten sana ”synkkä” saa arviosta positiivisen tuloksen. Mutta kun arvosteluja on tuhansia, yksittäiselle sanalle tulee lukuisia tuloksia, ja yhden sanan useiden tulosten keskiarvo vastannee hyvin sanan tyypillistä tunnearvoa”, Linkosalo valaisee.

Analyysin tulos yllätti. Mallin mukaan Suomesta löytyvät keskimäärin hilpeimmät joululaulut. Pelkkää IMDb-luokitusta käyttäen Ruotsi kiilaa hienoisesti edelle. Kaikkien laskentatapojen mukaan Norjassa on synkimmät joululaulut.

Tulokset ovat jossain määrin odottamattomia. Esimerkiksi osa synkistä lauluista kuulostaa kuulijan korvaan varsin iloisilta. Käyttämäni tekoälymalli ei vielä osaa ‘lukea rivien välistä’, vaan takertuu sanoihin ymmärtämättä niiden kokonaisuutta. Tässä suhteessa mallissa olisi vielä parantamisen varaa”, Linkosalo toteaa.

Alla olevissa kuvissa on luettelo synkimmistä ja hilpeimmistä joululauluista. Sekä synkimpien että hilpeimpien laulujen listojen kärjessä ovat ruotsalaiset, norjalaiset ja tanskalaiset laulut. Kotimaisista joululauluista synkein on ”Tonttu”. Iloisimpien laulujen listalla ”Tonttujen jouluyö” jakaa kärkisijaa yhdessä kappaleen ”En etsi valtaa loistoa” kanssa. Tuloksia voi tarkastella myös interaktiivisesti Power BI -raportilla.

Hilpeimmät ja synkimmät joululaulut

Hilpeimmät joululaulut

 

"Tulos" kertoo laulun tunnelman. Mitä suurempi lukuarvo, sitä iloisempi kappale, ja päinvastoin.

Kuuntele 20 hilpeintä joululaulua Spotifysta.

 

Synkät joululaulut

 

Kuuntele 20 synkintä joululaulua Spotifysta.

Lue myös Linkosalon blogi: "Mikä on kaikkein masentavin joululaulu?"

Lisätietoja

Tapio Linkosalo
Analyytikko, Innofactor
tapio.linkosalo@innofactor.com
+358 40 517 0571

 

Innofactor
Innofactor on johtava yritysten, julkishallinnon ja kolmannen sektorin modernin digitaalisen organisaation edistäjä Pohjoismaissa yli 1 500 asiakkaalleen. Innofactorilla on Pohjoismaiden laajin Microsoft-ekosysteemin ratkaisutarjonta ja johtava osaaminen. Innofactorilla työskentelee yli 500 innostunutta ja motivoitunutta huippuasiantuntijaa Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa. Vuosina 2015–2019 Innofactorin liikevaihdon vuotuinen kasvu on ollut keskimäärin 10 %. Innofactor Oyj:n osake on noteerattu NASDAQ Helsinki Oy:n päälistalla toimialalla teknologia. www.innofactor.fi #ModernDigitalOrganization #PeopleFirst #CreatingSmiles

Jotta voimme tarjota sinulle mahdollisimman hyvän käyttäjäkokemuksen, käytämme sivustollamme evästeitä. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.